Vaša obuv vydrží dlhšie správnou starostlivosťou. Viete ako na to?

Vaša obuv vydrží dlhšie správnou starostlivosťou. Viete ako na to?

Topánky sú doplnkom, na ktorý sa v súčasnosti kladie veľký dôraz. Pri ich výbere sa pozeráme predovšetkým na farebné prevedenie a moderný dizajn. Ďalšie faktory ako kvalita nás nezaujímajú. Mali by sme prihliadať však na to, ako sa o takú obuv postarať.

Vhodná obuv je prvým krokom k úspešnému dňu. Rozpoznať ju môžete podľa materiálu, pohodlnosti, či strihu. Okrúhla špička alebo pevná päta. To sú len jedny z mála vlastností, ktoré vám zaručia, že topánka bude dobre držať, no predovšetkým prinesie vašim chodidlám pocit pohodlia.

Prečo je dôležitá aj starostlivosť o obuv?

Mnohí odborníci na topánky tvrdia, že dnešné topánky už nie sú tak kvalitné ako bývali. Kedysi sa v topánkach slečny, či paničky prechádzali celé roky, dnes sú len spotrebným materiálom na určité obdobie, respektíve sezónu. Za kvalitou sa otáča málo kto, výraznú úlohu hrá cena. Aby ste však nevymieňali obuv pravidelne každý mesiac, je dobré vedieť sa o ňu postarať. Prinášame vám pár trikov, ktorými sa môžete inšpirovať.

Nevyhýbajte sa impregnácii

Predtým, než svojím novým topánkam urobíte premiéru nezabúdajte na impregnáciu. Na trhu je množstvo impregnačných sprejov, ktoré sú vhodné proti vlhkosti, vode a špine. Takže o tento prostriedok nebude núdza. A ako zistíte, že ste prípravok použili správne? Sprej po topánke steká a nevsakuje.

Krém na hladkú kožu, lakovanú len leštíme!

Koženým topánkam, hladkým, pravidelným krémovaním dodáte žiarivý lesk a pohľad ako na nové. Použiť môžete aj klasickú indulonu! Naopak topánky z lakovanej kože čistíte len handričkou a mydlovou vodou. Zainvestovať môžete do špeciálnych čistiacich kief alebo špeciálnych prípravkov ako spomínaná impregnácia, či vlhčené utierky.

Dezinfikujte aj zvnútra!

Väčšinaz vás strávi s topánkami na nohách celý deň.Preto by ste sa o ne mali vedieť postarať aj zvnútra. Antibakteriálny sprej je tou správnou voľbou, pretože predíde šíreniu baktériu. Vyzuť si predsa topánky po celodennom nosení nie je určite príjemné vášmu nosu. Existuje aj lacnejší spôsob ako sa zbaviť zápachu. Dva balíčky jedlej sódy vsypete večer do topánok a necháte pôsobiť. Ráno jednoducho vytrasiete a zistíte, že zápach zmizol.

Ako sa hovorí? Čistota pol života...

Práve bežné nečistoty ako prach, či blato najčastejšie znehodnocujú topánky. Venujte svojim topánkam pozornosť po každom nosení. Dobrým tipom je roztok z vody a octu. Ťažšie sa už čistia také semišové topánky. Zaujímavým trikom na čistenie tohto materiálu môže byť použitie klasickej gumy na gumovanie. Len pozor na to, aby nebola farebná a nezanechala škvrny.

Čo ak topánky zmoknú?

Keď vystavíte vaše topánky nepríjemnému počasiu, tak musíte počítať aj s tým, že zmoknú. Zdroj tepla ako radiátor nemusí byť vhodným ohrievačom, aby vyschli. Odborníci odporúčajú siahnuť po triku, ktorý bol využívaný už v minulosti, po novinovom papieri. Ten po niekoľkých hodinách nasiakne nežiadanú vlhkosť. Výsledok je osvedčený!

Na každý deň iný pár!

Obuv by sa mala denne striedať. Predovšetkým v tom prípade, že sa ráno obujete a až večer vyzujete. Obuv je potrebné nechať po celodennom nosení poriadne vyvetrať a na druhý deň siahnuť po inom páre z botníka.

Topánky musia byť pohodlné a kvalitné. Aby však mali vždy tieto dve vlastnosti musíte sa o ne starať. Nečakajte na to, kým sa vaše topánky rozpadnú. Začnite hneď a uvidíte, že aj ročné, ba až niekoľkoročné môžu vyzerať, ako práve privezené z obchodu.

24.01.2020