Soľ nad zlato. Každý jej má v tomto zimnom období na topánkach určite dosť.

Soľ nad zlato. Každý jej má v tomto zimnom období na topánkach určite dosť.

Poznáte to. Vyberiete sa na krátku prechádzku, ale chodníky sú tak presolené, že to hneď pocítite a uvidíte na svojich topánkach. Zima niekedy k našim topánkam naozaj nebýva zhovievavá. Preto je starostlivosť o obuv najdôležitejšia práve v týchto zimných mesiacoch.

Chodníky bez posypovej soli si nevieme predstaviť hlavne v meste. Chodcom uľahčujú chôdzu a vyhnú sa tak možným zraneniam, či pošmyknutiu. Aj keď chránia naše telo, naším topánkam dávajú zabrať. V snehu moknú, dokonca sa aj občas odlepujú a posypová soľ ich rozožiera. Môže teda priniesť viac škody, než úžitku. Je pravdou, že naši cestári soľou nešetria. Sme za to vďační, no naše topánky fakt trpia. Čo však robiť, aby sme našu obuv aspoň čiastočne uchránili? Prinášame vám pár trikov, ako sa vyhnúť nežiadaným soľným škvrnám. Je totiž pravda, že bez riadnej starostlivosti môžete svoju obuv úplne zničiť.

Ako postupovať? Všeobecné rady..

Nezáleží na tom, či ste za svoje topánky dali pár desiatok, či stoviek eur. Všetky si zaslúžia pozornosť a dôkladnú starostlivosť. Skôr, než v nich vyrazíte do mrazu, zasnežených a soľou posypaných chodníkov, ošetrite ich impregnáciou. Je to spoľahlivá alternatíva. Prípravok je osvedčený a dá sa kúpiť na každom kroku. Treba si však vybrať taký, ktorý je vhodný na materiál vašich topánok. Ak už naše topánky zdobia nevzhľadné soľné škvrny vyskúšajte vlažnú mydlovú vodu. Vysušené topánky pomocou handričky jemne utrite. V prípade semišových topánok namáčajte len zľahka.

Pokiaľ nepomáha obyčajná voda, vyskúšajte osvedčený domáci recept starých mám, takzvaný octový kúpeľ. Lyžicu octu zmiešajte so šálkou studenej vody a čistou handričkou, respektíve kefou namočenou do zmesi, škvrny jemne vyčistíte. S tým octom však opatrne. Čo ďalej? Obuv následne dosucha poutierajte.

Tip pre krásny lesk!!

Túžite po tom, aby vaše topánky po soľnej sprche dostali opäť lesk? Vyskúšajte vyšľahať z jedného bielka tuhý sneh, do ktorého pridáte pár kvapiek terpentínu a vtrite do kože topánok. Tie nakoniec vyleštíte flanelovou handričkou, aby dostali žiadaný lesk.

Zamatové topánky, imitácia kože, či pravá koža. Čistia sa rovnakým spôsobom?

Na topánky z materiálu imitujúceho kožu je najlepšie mlieko izbovej teploty. Soľ by sa vďaka tomuto výrobku mala sama rozpúšťať a miznúť z topánky. Domácim lekárnikom je aj časté krémovanie takýchto ekologických topánok. Stačí hydratačný krém, či olej. A čo topánky zo zamatu? Tie sú veľmi citlivé a preto potrebujú jemný čistiaci prostriedok. Najlepšou voľbou v tomto prípade je umývací prostriedok na riad ako napríklad Jar.

Najčastejším kupovaným materiálom je koža, hlavne v mužskej časti populácie. Ak sa škvrny objavia na topánkach z pravej kože použite už spomínaný osvedčený octový kúpeľ. Ľahko si však s fľakmi poradí aj voda s citrónovou šťavou. Treba to však aplikovať za horúca. Hneď po príchode domov naneste na topánky a následne utrite ešte čistou vodou. Keď uschnú naimpregnujte, aby ste mali istotu. Hovorí sa aj o triku voda a dve lyžice perlivej vody. Týmto roztokom môžete umyť úplne celé topánky a to dôkladnejšie.

Nečakajte však na spasenie!!!

Tak ako pri iných škvrnách, tak aj pri tých od cestnej soli je dôležité odstrániť ich čím skôr. Ak sa čisteniu budete vyhýbať, určite to nebude pre správnu vec. Čím dlhšie bude škvrna na topánke, tým hlbšie sa dostane do materiálu a len horko ťažko ju odstránite. Naozaj nečakajte príliš dlho a už vôbec, že to urobí niekto za vás.

Pokiaľ ste si všimli tieto biele soľné škvrny, tak neváhajtevyskúšať jeden z týchto trikov. Soľ je síce dobrý a chutný pomocník v kuchyni, no na topánkach určite nie! Poistite si ich výbornou starostlivosťou pred ďalšou snežnou, či soľnou nástrahou, ktorá tam vonku na vás čaká.

25.10.2020